Julhelgens jakt

Julafton. Dagen startade vi i skogen, jag PO och hundarna. Ruff och Utter fick nöja sig med att julmysa vid brasan medan Urax släptes fri. Släpp 49. Vi släppte 08.40 och Urax drog iväg. Po gick iväg ör att kolla om där var några färska spår, när han gått en liten bit hörde han att drevet redan var i full gång, kl var då 09.00. Vilket drev det gick som på räls. Urax drev och drev det snurrade på gansk bra, men det drog iväg långt. Haren lever vi kom aldrig i närheten. Timmarna gick och Urax drev, inkallning på 7-800 m håll på fullt drev, ingen ide. Strax efter 12.00 fick Urax tappt vi skyndade närmare och kunde då kalla in. Lite stressigt blev det men vi hann i tid till det mera traditionella julfirandet. En härlig julafton på alla sätt.

20121225 009Juldagen. Jag, PO och en jägare från byn, Tobbe Andersson och Ruff drog i väg på rådjursjakt. Vilken jaktdag det blev. Första släppet, en ivrig Ruff ger sig i väg. Det dröjer inte länge innan drevet är igång. Skallet hörs tydligt jag står still och väntar, drevet rör sig bort mot en passare. Så faller skottet och Ruff har gjort det igen, drivit fram rådjur som kom ut precis rätt. När Ruff drog i väg med det rådjuret såg vi att det fanns fler djur i såten. Jag kopplar Ruff går runt för nytt omtag i såten.

20121225 015Släpp igen följt av drev. Rådjuret passerade mej två gånger på långt håll, fortsatte sen rakt bort från mej. Det dröjer inte länge innan jag hör ett skott och så var dagens andra rådjur fällt. Vilken lycka och vilken hund! Fler djur fanns i såten men vi valde att prova en annan såt. Såg genast på Ruff att här är dom inte. Han fick ändå söka av lite, sen kopplade vi och avslutade dagens lyckade jakt.

20121225 018

 

Hemma väntade arvtagaren, Utter! Han fick söka upp ett av rådjuren på bakgården. Intresse för rådjur visar han, en bra början.

 

 

 

Annandagjul. Att Ruff är en bra jakthund och duktig på att driva rådjur är ingen nyhet för oss. Men det verkar som om det är många som fått upp ögonen för hans kapasitet. Aldrig tidigare har vi fått så många förfrågningar & inbjudningar till jakt med Ruff. Till er alla -Jättekul, men hör av er tidigare ett annat år – dagarna räcker inte nu. Idag var Ruff utlånad, men eftersom jag är mycket rädd om min pärla så lånade jag ut gubben också, som hundansvarig. Framme på jaktmarkerna visade sig att det var ordentligt skarpt så fort man kom utanför skogen, inte bra. Släpp är nästan detsamma som drev denna höst, med Ruff. Drev blev det och spännande var det. Drevet rörde sig i riktning mot, först den ena skytten sen den andra osv men aldrig så långt fram så att det blev läge för skott. Efter 30 min drev släpper Ruff. Han kopplas och man kunde konstatera att hans tassar ömmade och blödde lite. Antagligen var det därför han släppte. Ruff fick lägga sig i bilen och vila, medan jägarna fortsatte jakten.20121226 002 PO gick in i skogen för att se om han skulle kunna skrämma något, vilket han gjorde. Jag fick ett kort på mobilen med texten – De här är det största rådjur jag sett! Det handlar inte om tjuvjakt, skytten tillhör älgjaktlaget och att jaga älgkalvar är tillåtet. Vilken härlig jul & jakthelg vi har haft. Nu hoppas vi på bättre jaktföre, lite nysnö. Så vi hinner med några fler rådjursjakter med Ruff och många många jaktdagar med Urax. 

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.