EnSeger släpp 7&8

20180909_081328Vi skulle kunna göra det lättare för EnSeger, men väljer medvetet att inte släppa på samma plats även om vi vet att där finns hare. Vi har nu varit ute 8 gånger och jagat på dom tre jaktområden vi har jakträtt på. Områden som ligger långt från varandra och  till sin karaktär olika. Ett område har mycket klippor kala hällar dit hararna ofta söker sig, ett annat är sandåsar gles tallskog och mycket kuperat och det tredje är mera skog på platt mark. Även inom områderna  har vi släppt på helt olika ställen. Varför? Jo ett bra sätt att skaffa sig en uppfattning om hartillgången och ett bra sätt att lära Seger att söka. Nu söndag måndag har det blivit många timmar i skogen med bra sök, ett upptag och ett kort drev. Men jag tar det från början. Lördag Släpp 7: Ute i skogen 05.00 och kopplet åker av. Det var 8 grader, lugnt och dimmigt. Seger var lite trög till en början men for sen ut på ordentliga sökrundor utan att hitta något som fångade hans intresse. 20180909_091419Har börjat att före släpp ställa ut en vattenskål vid bilen så han vet var han kan hämta påfyllning. Något som han också gör flera gånger både under sök och slagarbete. Seger har kommit till bilen sneglat på oss druckit och sen och fortsatt med sitt. Kl 06.30 kopplar vi för flytt. Vi har senaste åren inte haft hare här, inte med Urax, så det var bara en koll. Och det verkade tomt även nu. Vi kör några km och släpper på nytt, Seger kommer ganska omgående på slag. Som han jobbar, runt runt. Kommer in och dricker sen tillbaka för att fortsätta. 09.25 kommer upptaget ett härligt drev i 5-7 min. Haren springer väg och dom befinner sig en km bort, dvs utom hörhåll, men efter ett tag ser vi på pejlen att han har tappt. Seger ger inte upp fortsätter sitt sökande och i vanlig ordning – Hade hunden fått bestämma så hade han fortsatt! Vi genskjuter och kopplar kvart över 10. Tycker drygt 5 timmar räcker. Måndag Släpp 8: Det har småregnat hela natten, är mulet, lite dimma, lugnt och 11 grader vid släpp klockan 20180910_054210fem. Även i dag lite tvekande start när vi gör upp eld och börjar äta frukost, men efter ett stund så börjar Seger söka ut. Efter 1 tim blir han fast på ett område, nu har han slag tänker vi, men det står liksom för stilla. PO stegar iväg och där står Seger mitt på en åtel och förser sig med både det ena och det andra. Det var inte bara vi som ville äta frukost i skogen! Vi kopplar och flyttar, 10 grader och solen börjar tränga genom dimman det droppar ganska mycket ur träden. Ganska omg efter släpp drar Seger i väg med fart 1 km rakt från oss. Han är helt tyst, vi misstänker att han följer rävspår. Efter dryga km bryter han och kommer tillbaka, inte heller här verkar det bo någon hare så vi flyttar igen. Vill undvika 20180910_071224att han fortsätter med vad vi förmodade var räv. Klockan är nu 08.10 solen börjar värma men bilen visar fortfarande 10 grader. Nu luktar det hare, inte för att jag känner det, men det syns på Seger. Han jobbar på, när två timmar gått och han kommer in för att dricka andra gången, säger PO  – Ska vi sluta nu? Nej säger jag det ska vi inte, även om jag också tycker det räcker och börjar vara onödigt varm. Här ska tränas inkallning! Seger 20180910_070334dricker och ger sig snabbt iväg. När han är drygt 100 meter från blåser jag i hornet och EnSeger vänder och kommer. Ja jag vet han var trött i huvudet efter allt sökande och längtade karnske hem lite så det var därför han kom. Men jag vet också att när det kommer till att träna hund är det av stor betydelse att ge hunden rätt chans att lyckas.  Och i dag lyckades han inte resa haren men han lyckades att komma på inkallningen och fick massa beröm. Härliga utvecklade timmar i skogen, vi bara njuter!

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.