Norge – Jakt – Eftersök

Förra helgen den 5/10 – 6/10 gjorde jag och Utter en tripp till Harstad, Norge. Och självklar hoppades jag på ”högsta vinsten” i utställningsringen. Nu blev det inte så ett slätt Excellent med bra kritik, domaren tyckte att Utter var liten! (Önskade mera och fylligare hund!!) Ändå så glad och nöjd i hjärtat efter den utställningen. Visst vill man gärna få ett CK eller ännu hellre Cert, men att ha en hund som uppför sig är värt långt mer för mej. Förutom utställningen och allt som hänt där, gav resan många timmar i bil med fantastisk utsikt och en sömnlös natt. På hotellet där vi sov, eller trodde att vi skulle sova, hade man efterfest mellan 24.00 fram till 04.00. (Givetvis påtalade/klagade vi så vi hoppas på någon form av ersättning) Hemresan gick bra men det tar tid, tvåbenta behöver äta och fyrbenta rastas emellan åt. Jag landade hemma i Frostkåge 03.00 natten mot måndag, som tur var hade jag sovit en hel del i bilen. Måndag 7/10 08.00 var jag och Utter redo för jakt. Denna dag ombedda att komma och jaga hos en kompis. Det fanns bara ett gästkort så jag gick obeväpnad med hunden. Det första han tog upp var en räv som demonstrativt i sakta mak passerade mej. Jag hann se den ta fram telefon knäppa fram kameran och fota. Ibland känns det som djuren vet när bössan inte är laddad. Andra såten spårade Utter länge innan det blev upptag på rå. Tyvärr lämnade drevet ganska omg såten och fortsatt att snurra långt från skyttarna. När Utter bryter detta drev har han färdats 2 mil så det fick räcka för dom små benen. Onsdag den 9/10 blev vi utringda på eftersök. Jag tog bägge terrierna med mej, vet att i Ruff har jag säkerheten själ när det kommer till eftersök, men det var ändå Utter som fick ”chansen”.(han ska ju ta över) Dom arbetar så olika Ruff sätter ner nosen och spårar som på räls, lätt att tyda och läsa. Utter han vindar och ringar, har ett helt annat sätt att lösa uppgiften, men inga problem han fixar det elegant. Det tog ca 30 min (trångt till tusen!)  så hittade Utter smaldjuret som inte alls hade gått långt ca 25 m. Men när det börjar skymma är det nästan omöjlig att få syn på dom. Duktig hund och tacksam jägare!        Torsdag 10/10 ut igen och som han jobbar Utter, toppen sök. Han spårar och söker i 13 km sen kommer han till ett stort dike och bryter, så inget upptag. Antingen har vi betydligt mindre rå på våra marker i år eller så, vilket jag tror på, dom håller till långt inne i skogen. Behöver inte söka sig ut för att hitta mat, men jag tror dom kommer fram!

Det här inlägget postades i Jakt, Nyheter. Bokmärk permalänken.