Utter levererar

Torsdag=Ledig, och vi skriver den 17/10. Står i skogen med en otålig Utter, som väntar på att kopplet ska tas av. Klockan närmar sig 08.00 de är några minusgrader, lätt snöfall och bara lite vind. Så får jag klartecken i radion och en taggad hund börjar dagens arbete. Ibland, men bara ibland, önskar jag att jag bodde långt söderut, med mindre såtar och på så vis lättare att passa av. Men nej, jag har Norrland i mitt hjärta och det fungerar ju ibland! Särskilt svårt är det  när bara jag och gubben jagar, jag går med hunden och han står på pass. Ibland vänder drevet så jag får skottläge och ibland har PO hittat rätt pass. Så här tidigt på hösten har vi inte hunnit känna in rådjurens ”nya” vägar, deras spår förändras alltid i och med nya avverkningar. Men i stort ett varje gång får vi drev och vi njuter tillsammans i skogen oavsett hur det går. Så till dagens jakt, Utter startar genast sitt spårarbete söker av noga och bra. Jag går sakta efter och ibland tar han kontakt. Så plötsligt får han något extra intressant i näsan, dar i väg och så kommer upptaget. Långt drev både i sträcka och tid startar. Det snurrar på, närmare mej men inte ända fram. Så drar det i väg över 1 km från oss, men Utter håller i. Vi gör vissa förflyttningar i hopp om att komma i kontakt med drevet. Vi lyckas inte denna gång och när vi ser att det närmar sig trafikerad väg och Utter sprungit ca 12 km klarar jag inte att ha is i magen. Tar bilen kör runt kommer ganska nära, Utter är då på väg tillbaka. Ja skymtar honom längs bort på en lägda och kallar in. Ska vi eller ska vi inte? Utter verkar pigg så vi bestämmer oss för att gå av en mindre såt. Samma sak Utter startar så fort han är fri att söka spåra och han hittar. Nytt drev som går precis rätt. PO skjuter ett bockkid, men vad gör Utter. Jo ett dött djur är ju inte så himla intressant så han fortsätter drevet med get och de andra kidet. Tjurig som han är håller han i länge även denna gång, men det tar stopp vi ett stort dike med riktigt sumpvatten. Där står han och skriker efter ”hans” djur som springer i väg. Vi återförenas och för att Utter ska få sin belöning får han ”hitta” bockkidet som låg bara ca 10 m från skottplatsen. Han rusar fram och biter tag i det och ”säger” det är min förtjänst!

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.