Här ska jag försöka skriva och berätta om våra hundars jakt. Det är både spännande och roligt att genom FOX, RUFF och URAX kunna bedriva och vara med om så olika jaktupplevelser och sätt att jaga.

2011 12 30 - I dag släppte vi Urax igen. Härligt vinterväder men fortfarande aningen skarpt i markerna. Men det är så svårt att låta bli, att vara ute i skog och mark med våra hundar är ju det bästa vi vet! I dag hade vi ingen avsikt att skjuta, vi ville bara njuta! Och njuta fick vi av ett härligt drev. Urax drev i drygt en och en halv timme. För att skona hans tassar fick det räcka för idag. Vi är jättenöjda över hans arbete  han höll i haren trots underlag och den mycket snåriga terräng dom befann sig i. Ser lovande ut för nästa år!

 

2011 12 29 - Jaktvädret har dom senaste dagarna inte varit det bästa i synnerhet med tanke på hundarna! Igår - släppte vi Urax,  på gränsen på för hårt och isigt. Inne i skogen var det som isgata och harspåren försvann helt. Men vi hade ju "storjägaren" hos oss så vi gjorde ändå ett försök.

Efter att Urax gått på slag en bra stund blev det upptag. Han höll i bra med tanke på föret,  vi kunde inte vänta ut drevet som  inte hade lust att komma mot oss. Med tanke på underlaget fick några timmar räcka. Men drev hörde vi och Benjamin var nöjd - Urax driver hoppe hoppe hare. Vad han däremot inte riktigt förstod var varför morfar inte sköt hoope hoppe hare! Idag var det Ruffs tur - PO, Per, Tomaz och jag drog ut på rådjursjakt. När vi kom fram upptäckte vi att snölagret var i djupaste laget för Ruff. Färska spår gjorde att vi ändå släppte. Och inget tycks kunna hindra en hund med stor motor och jaktlust även om det stundom var ett hinder. Hur lätt är det?

    

Upptag blev det och bra drev. Ruff kom av förståeliga skäl något långt efter bocken, men han kämpade väl och drev med skall. Det var riktigt spännande ett tag, sen bar drevet i väg åt fel håll från skyttarna. Fortsatte ganska rakt och buktade inte tillbaka, Ruff höll i. När det sen hamnade utanför våra jaktmarker gensköt vi Ruff som kom pulsande och skällande i rådjurets spår. Det blev inget byte denna gång, men vilken kämpe han är och han hade gärna fortsatt trots att han färdats i snödjupet i ca 5km.

 

2011 12 27 - Julhelgens jakt. Julafton - PO, Per och jag provade på jaktlyckan. Jag tog skidor och Ruff för att kolla om färska rådjursspår. PO och Per ställde ut sig på pass. När vi kommit en bit in i skopgen släppte jag Ruff, som med samma iver som vanligt började spåra och reda ut. Efter en stund drog han iväg och det dröjde inte länge innan vi kunde höra hur han drev. Ett härigt drev som buktade precis som vi hoppats. Det slutade med skott och en överlycklig Ruff. Det är så härligt när man kommer fram till det fällda viltet och ser Ruffs glädje, kunde han skulle han nog slå knut på sig själv. Han visar stolt upp sitt byte! Ruff var inte ensam om att känna jaktlycka. Per som blev dagens skytt och jag och PO som gläds över lyckad jakt. Vilken julklapp!

När vi tagit hand om rådjuret släppte vi Urax. Redan vid släppet insåg vi att tiden var knapp (julfirande väntade) men vi ville så gärna att även Urax skulle få göra det bästa han på själva julafton. Och nog fick han en hare på benen alltid, men det gick långsamt och drevet var knaggligt. Men Urax trivs och hade inte alls lust att släppa när tiden för jakt rann ut. Även på annandagen var PO ut och släppte Urax. Även denna gång hade han en hare på benen men det blev inget skåttläge, men härliga timmar i skogen.

 

2011 12 15 - 3 plusgrader! Denna höst och vinter ställer verkligen till det för jakten. Det är ingen ordning på vädret, ena dagen svinkallt och i dag flera plusgrader. Det blir svårjagat, svårt med lukter och spår nerfallna träd överallt - men vi gör ett försök. Urax söker ut bra och ganska snabbt är han en hare på spåren. Han spårar, spårar, ringar och söker ger aldrig upp. Ibland hör vi antydan till upptag men han kommer inte i närheten av haren. Vi - jag, PO och Benjamin sitter vid elden och väntar på hardrev. Om vi haft mer tid på oss hade karenske Urax rett ut det hela, för han jobbade på jättebra, men PO skulle i väg och jobba så vi fick avsluta jakten vid 11 tiden. Vi fick en härlig förmiddag i skogen, och Benjamin fick i alla fall skjuta en snöhare!

  

Lyckad harjakt!

 

2011 12 12 - 20 minus grader, men Benjamin skulle ju jaga hoppe hoppe hare med Urax! Vi klädde på oss, tog med ved och varmchoklad, de skulle nog gå bra. Värst var det nog för Urax som varken har skor eller strumpor på. Det dröjde inte länge innan det blev upptag och Benjamin fick höra hur Urax drev, men han hade svårt att förstå varför morfar inte sköt. Urax kämpade på hade några korta tapp, tog upp igen men inget skottillfälle. Vi kunde inte heller vänta ut drevet, sen korven var grillad och den varma chokladen drucken, kallade vi in Urax och åkte hem till värmen. Benjamin var nöjd Urax hade nog gärna fortsatt men i dag var det alldeles för kallt för någon längre harjakt.

   

Benjamin en riktig jägare med egen bössa och stolrygga!

2011 12 11 - I torsdags åkte vi till Långviken för att jaga med Ruff på förmiddagen. Ja det var vad vi planerat i alla fall, men när det gäller jakt blir det inte alltid som man tänkt. Det startade med ett fint rådjursdrev, Ruff drev med skall och drevet buktade till en början bra och passerade mellan skyttarna. Spännande, bössor var laddade men, men det blev inget skottillfälle. När Ruff drivit ett bra tag drog drevet iväg. Vi gissar att det var en bock som han drev, stora avtryck och sättet den drog iväg. För att hindra att det skulle fara ut på trafikerad väg, gensköt vi och avbröt första jakten. Efter kaffe och korv vid elden var det dags för ett nytt släpp. Ruff söker ut snurrar runt lite, jag följer med. Vi närmar oss skyttarna, inget upptag så tanken var att vi skulle avsluta dagens jakt. Men då kommer Ruff på färska rävspår och jag hann inte med. Han drog i väg och ibland hörde vi hur han drev. Ca. 2 km från oss såg vi på pejlen hur han gick i cirklar, men vägrade släppa. Tiden gick, mörkret började komma, vi förflyttade oss närmare och hörde hur han skällde. Räven i gryt och där gick Ruff runt runt men denna gång kröp han inte in. Tillslut gav han upp och kom. En härlig jaktdag! Lördag - snöskottning hela dagen! Söndag - Vi for ut med Urax, tänkte jaga en stund på fm. På em. skulle vi på julfest och se Benjamin som tomte i Lucia tåg. Men som sagt jakt går inte alltid som man planerat. Urax skulle ju ta upp och driva en hare! Istället blev det ett rävdrev i nära nog 2 timmar. Som vi tolkar det vi såg på pejlen gick räven i gryt sen, och då var dom, Urax och räven över en km från närmaste väg. Suck, och vi hade inga skidor! Om vi inte hade haft annat på programmet skulle vi ha hämta Ruff, skidor och begett oss upp till grytet. Men den tiden fanns inte. I sista sekunden kom han tillbaka. Kl 14.00 kom vi hem och 15.00 skulle vi vara i Piteå på julfest. Men det blev en bra dag, härligt rävdrev, mysig julfest och Benjamin följde med oss hem.

2011 12 04 - Lördag - Urax tass är så gott som läkt, så med strumpa på tassen släppte vi honom. Det dröjde inte länge innan han hade upptag som följdes av ett bra drev. Några kortare tapp men drevet varade i nästan 2 timmar. Haren drog i väg, passerade ingen skytt. När sen drevet drog bort från våra jaktmarker och haren började trixa en hel del bestämde vi oss för att kalla in och avsluta för dagen. Tassen såg fortfarande fin ut och vi hade fått njuta av ännu ett fint arbete av Urax. Söndag - Ruffs tur eller otur! Ingen spårsnö och skitväder (börjar bli lite less, längtar efter snö) Men Ruff är lika på och glad än då. Med full iver söker han igenom såtarna som återigen visade sig vara tomma. Det är inte bara snön som vi saknar, saknar också att få jaga rådjur på hemmaplan. (hoppas på nästa år) här hemma känner vi ju till rådjurens stigar och platser vilket gör jakten så mycket lättare. Men det är ändå härligt att få vara ute i skogen och vi fylls av glädje när våra underbara hundar får göra de dom älskar -springa, spåra, söka, driva...

 

2011 11 26 - Medan vi var i Malå har Ruff jagat med Tomaz. Äntligen fanns rådjuren där, men allt ska ju stämma för att det ska leda till avslut. På lördag blev det ett snabbt upptag och drev i ca:30 min. Drevet drog i väg på fel jaktmarker utan att passera någon skytt och buktade inte tillbaka. Efter 30 min släppte Ruff och kom tillbaka, en bra egenskap att han inte följer hur långt som helst. Söndag blev det först rävdrev och nästa släpp rådjursdrev, spännande, men inte heller då pacerades någon skytt. Ruff har skött sig bra och det är skönt att han släpper när det bara drar i väg. Tillbaka i Skellefteå hämtade vi en nöjd och trött Ruff som nu vilar ut hemma i soffan.

 

2011 11 21 - Lördag - Vi var bjudna till Sagas (Tomaz käraste) föräldrar för jakt samvaro och mat. Lite tveksam skulle Urax tass hålla. Han verkar egentligen ha väldigt bra och hållbara tassar, men såret som han skurit upp var inte helt läkt. Jag hade sytt en sko som skydd så vi släppte och hoppades att det skulle hålla. Urax sökte ett tag sen blev det upptag, han har så underbar "röst". Det blev tappt och upptag igen ett härligt drev som inte passerade någon skytt. Saga som inte hade någon bössa såg haren. Efter så där 45min kom jag mot Urax och ropade fast honom för att kolla tassen. Aj då - bara att bryta och skon hade han sparkat av sig. Det blev ett härligt drev men nu blir det vila tills såret läkt ordentligt. Vi släppte även Ruff med vår ständiga förhoppning om rådjur, men inte heller denna gång var dom i såtarna som vi gick i genom. Men vi hade en jättetrevlig dag tillsamman och den avslutades med en underbar middag hemma hos Sagas föräldrar. Stort Tack, vi kommer gärna tillbaka!

I dag måndag - P-O, Tomaz jag och Ruff gör ett nytt försök att hitta rådjur. När vi kommer ut i markerna går vi på ett färskt rävspår, Ruff blir som tokig. Skyttarna placerar sig och jag behåller kopplet på för att förflytta mej bort från rävspåret och förhoppningsvis komma på färska rådjursspår. Efter ett tag släpper jag Ruff, men han har inte glömt vad han känt. Han söker, drar sig bakåt kommer på rävspåret i gen och det blir upptag. Vi förstår genast att det handlar om räv, vi hör det på drevet. Det bär i väg och plötsligt befinner sig Ruff otäckt nära en starkt trafikerad väg. Vi försöker alla så snabbt det går söka oss mot Ruff, men det tar tid att gå 600-700 meter i skogen. Och då tappar vi kontakten med Ruff. Alla går fortare mot det ställe där vi tappade kontakten. Efter en bra stund hör jag PO skrika -hit! Han har kallat in Ruff som tappat sin peil och väst. Skönt nu var Ruff utom fara men var var resten. Vi fortsätter söka, får kontakt men det är svårt att lokalisera. Låter Ruff spåra och vi kommer till ett stort gryt med många ingångar, syns tydlig att här har det varit aktivitet i dag.

Här på bilden har Tomaz dragi ut västen en bit, för inne i ett av hålen hittade vi västen och pejlen. Ruff har med all sannerlighet drivit in räven i gryt gått efter (då vi tappade kontakten) och fastnat. genom att kränga sig ur västen tog han sig ut igen, vilken lycka. Räven hade tagit en anna utgång. Så fixade Ruff rävjakten själv, drev in i gryt, sprängde ut den men vi var ju inte där då. Måste "lära" Ruff att vänta tills vi kommer innan han går ner i grytet! Men dramnatiken slutade inte här. Vi förflyttar oss och gör ett nytt släpp.Hittar gamla rådjursspår som inte verkar lukta men Ruff söker ut. Då upptäcker jag att han har korsat denna så trafikerade väg, med hjärtat i halgropen springer jag mot vägen. Där på andra sidan sitter Ruff medan mycket och tung trafik pacerar. Han upptäcker mej och börjar vifta på svansen superglad, det är nu man är glad för lydnadsträningen. Jag lyfter handen - sitt, stanna kvar. Ruff sätter sig ner, ytterligare bilar passear innan jag kan gå över och koppla. En spännande jaktmorgon med underbar behållning - Vi har Ruff levande med oss hem!

 

2011 11 13 - P-O, Tomaz, jag, Urax och Ruff på jakt. Först släppte vi Urax. Han jobbade på slag en knapp timme, sen blev det upptag. En riktig "trixar hare", men Urax höll i bra. Drevet hade bra tryck och pågick i ca 45 min, sen började det hacka. Efter ett tag gick P-O mot Urax, han kallade in för att kolla tassen. Bara att bryta dagens jakt, såret hade blivit  större. Och så här i efterhand inser vi att det var dumt att släppa honom idag. Men ett härlig drev blev det! Positivt är också att Urax verkar totalt obrydd om renar. Där vi jagade i dag var det flera hundra renar, som Urax struntar helt i.  Och vi skulle få oss ännu ett hardrev om än kort. När vi sökte av en såt med Ruff med förhoppning av rådjur så var det "bara en hare" i såten. Ruff föredrar rådjur men om det inte finns några så, ja Ruffs jaktlust är alltid stor. men han håller inte i hararna och skallar bara vid närkontakt. Hararna får Urax ta hand om! En trevlig jaktdag och Tomaz sköt sig en orrtupp.

     

 

2011 11 12 - På torsdagskväll var det klart och månen lyste upp mörkret. P-O, Tomaz och Sebastian prövade på harjakt i månens sken med Urax. Och det gick bra! Två harar blev skjutna för Urax efter bra hundarbete. Effektiv drevtid var ca 50-60 min på varje hare. Sebastian var den som fått bästa passen vid båda släppen. Nöjda och en aningen trötta kom dom hem efter midnatt. Urax som jobbat på bra och sprungit många mil har nött lite på en trampdyna fram, det börjar bli skarpt i markerna, så det blir att vila någon dag. Men på söndag hoppas vi på släpp igen.

Naturen hänger inte med, hararna lyser!

 

2011 11 09 - I dag sköt Tomaz en tjäder, han såg att den föll men var? Tillsammans med Ruff hittade dom tuppen.

Tjädertuppen vägde drygt 5 kg

 

2011 11 06 - Fredag - söndag i Tallnäs - Underbara jaktdagar trots gråmulet väder. Lördag - Det hade regnat hela natten, så vi anade att det kunde ställa till det. Men inget kan stoppa oss! Man kan ju alltid elda och umgås.

Först släppte vi Urax, sen var det dax för Ingemar och Lis 5 åriga stövartik, Nova. Efter det Leo sen Alliz och Ruff (Lina fick stå över idag). Visserligen var det bara Nova som fick upp något under lördagens jakt - precis som vi anade hade vittringen regnat bort. Men att se alla hundar arbeta är ändå en fröjd och källa till stor glädje. Urax och Ruffs jaktlust känner vi ju väl till och dom jobbade på lika bra som vanligt, vill inte sluta. Men när sex hundar ska dela på tiden får man bryta både sök och drev. Vilken otrolig träning för hundarna, inkallning och sen få sitta i bilarna och vänta på sin tur. Och vilka hundar, tysta och snälla i bilarna. Det var också trevligt att få jaga med alla hundar från Kennel Pine Spits, hundar med stor jaktlust. Jag har ju haft förmånen att följa Alliz och hennes kullsyskon i grytträning och att få se hennes energi när hon gick ut på sök var underbart. Söndag - Något bättre väder och i dag blev det riktigt spännande. Urax tog upp en hare, bra tryck i drevet. Vet inte riktigt tider på dom olika dreven i dag, men både Urax och Nova skötte sig bra. Så hararna hade väldigt tur i da! Även "småhundarna" får med beröm godkänt för sina sök och visad jaktlust. Jag är särskilt imponerad av Leo, vilken jakthund! Sen har dessa hundar också en annan styrka off-knappen. Flocken hos Kennel Pine Spits är lätta att tycka om och bli berörd av. Förutom jaktupplevelser har vi haft underbart roligt tillsammans - Stort tack till Ingemar och Liz.

 

2011 11 03 - I dag på morgonen for jag och Tomaz ut på en liten jaktsväng med Ruff. Visst hoppades vi på rådjur men dom är som bortblåsta. Men Ruffs stora jaktintresse finns där ändå. Han söker ut bra och det blir upptag, drevet läte något annorlunda än när han driver rådjur. Och där kom räven, Ruff driver den till Tomaz som får skjuta. Heja Ruff!

Räven är nybadad! (det är Ruff nu också) Ruff var nämligen först framme på skottplatsen och räven rörde på sig lite, så räven och Ruff tog en brottningsmatch i ett vattenhål!

 

2011 10 30   - Förra hösten var det nej, ingen jakt med Urax på öar med skjutglada jägare, han måste först befästa "sin" jakt. I år, i helgen fick Tomaz ta med sig Urax för att jaga ute på några öar i havet. Jakt har det blivit och tvärtemot vad jag var rädd för, att det skulle skjutas på upptag, har Urax fått driva sina harar. Urax vilar nu ut i sin bädd trött och nöjd efter två händelserika dagar. Lördag - Urax drev fem harar var av tre inte undkom skyttarna. Första drevet var klockrent och pågick över en timme. Sen varierade drevtiden , längre och kortare drev, men han drev "med" dom alla!

        

Tomaz och Urax poserar vid några av lördagens byten

Söndag - Väl ute släpps Urax och jägarna tar en kopp kaffe. Efter en stund hörs några skall sen några till osv. Tomaz känner inte igen drevet även om det lät som om Urax hade något på gång. Och visst hade han de, så drev han sin första räv rakt i "famnen" på Tomaz. Framtiden får visa vad det kan ge? Att drivande hundar klarar olika etiketter och i sitt drevsätt skiljer dom åt är ju inte så ovanligt så... Men nu är ju hare Urax specialitet! vilket han också visade under söndagen. Tre harar har han tagit upp och drivit med sitt underbara skall och alla tre föll för jägarens skott. Vilken helg för vår unga kille! Sex harar och en räv! Harar som han dessutom fått driva, flera över en timme andra något kortare. Av Tomaz och hans jaktkompis fick Urax med beröm godkänt för helgens arbete, men vad annat kan man säga. Uthållig med stor jaktlust!.

Jaktparad - efter avslutad jakt (En hare och hornblåsare saknas på bilden)

Så till Ruff - Lördag blev det ingen jakt vi var upptagna, men söndag - Tillsammans med Per gör vi  försök på för oss ännu outforskade jaktmarker. Detta försvårar en hel del eftersom man då inte känner till såtarna eller rådjurens stigar. Vi släpper på Ruff som tjuter i kopplet och visar stort intresse. Genast med hög fart börjar han spåra och han spårar över en km sen tillbaka igen. Inget upptag, rådjuret hade förmodligen lämnat trakten innan vi kom. Lyckligtvis ger Ruff upp om han inte får upptag inom någon km. Man kan anta att spåren då inte är tillräckligt färska och intressanta. Vi gör ett nytt försök, en ny såt men inte heller här är någon hemma. Inget att göra åt, Ruff arbetar som han ska och att rådjuren inte finns där kan man ju inte klandra Ruff för. Men nog är det tråkigt att man helt stoppat jakten på rådjur på våra hemmamarker men men - Bättre lycka nästa gång och även Ruff ser ut att må gott efter timmarna i skogen.

 

2011 10 23   - I helgen har det blivit många timmar i skogen tillsammans med våra hundar. Lördag var vikt för rådjursjakt i Finnträsk. Förväntansfulla möttes vi upp "jaktlaget" fyra personer. Ett tunt snötäcke ligger på backen, snöblandat regn hänger i luften. Vi jagade av flera såtar. Ruff sökte av bra men vad hjälper det, när rådjuren inte vill samarbeta! Ingen av oss såg ett enda rådjurspår. Men en trevlig dag ändå, och vi kommer tillbaka. Söndag - Vi startar med harjakt, avslutar med rådjursjakt. Så två supernöjda hundar vilar ut här hemma. Urax jobbade på bra i flera timmar men någon hare blev det inte, inte något rådjur heller. Så det blir pannkaka till veckan! Under andra såten vid rådjurjakten visade Ruff att dom gamla fina takterna sitter i. Upptag och drev med bra skall, drevet passerade ingen av  skyttarna. Men det var så härligt att även få lyssna till Ruff.

 

2011 10 20   - I dag blev det frukost i skogen igen! Eftersom jag är ledig på torsdagar beslöt PO sig för att börja senare, så vi kunde följas ut i skogen och släppa Urax. 15 min efter släpp gick han på slag, sen dröjde det bara 7 min innan upptag. Vi eldade, åt frukost och bara njöt av att lyssna till drevet. Om någon brukar läsa mina rader så har ni/du säkert upptäckt att för oss är det långt viktigare att se och höra hundarna arbeta än att skjuta. i synnerhet när vi  har en unghund som vi vill lära att reda ut och hålla i. Så idag var inte ens bössorna med. Men visst fanns skottillfällen tex. passerade haren mej på bara några meters håll. En riktigt stor hare som helt skiftat till vitt. Läckert att bara sitta där och beskåda drevet. När Urax hade drivit över en timme var det dags att bryta. PO skulle till jobbet. Ännu en härlig morgon i skogen!

 

2011 10 16   - Lördag: Tillsammans med Magnus och Anette som har borderterriern Amos från Kennel Pine Spits, försökte vi oss på rådjurjakt i Svensbyn. Syftet med dagen var i 1:a hand att hjälpas åt och jaga med Amos. Han är en lovande unghund och vi är så tacksamma för att vi fick förtroendet att vara med nu när han ska jagas in. Det känns extra roligt eftersom jag också fått träna Amos vid flera tillfällen i gryt.  Amos utvecklas hela tiden! Rådjursjakten resulterade inte i något upptag med följande drev, men Amos visade att han har dom rätta takterna. Han sökte ut bra och jobbade på. Det var en hel del älgjägare som ställde till det, men skogen är ju till för alla! Vi avslutade med att Ruff fick söka av en såt, älgjägarna hade varit där på fm. så vi hade inga förhoppningar, men Ruff fick i alla fall springa och söka av området så han blev lite nöjd! Stort Tack till Magnus och Anette - Vi kommer gärna tillbaka igen!

 

Söndag: Dags för harjakt igen. Urax fick jobba och kämpa på länge innan han reste haren, men som vanligt fortsätter han att jobba på slag och ger inte upp förrän haren är på benen. Sen ett bra drev med tryck. Efter ca 40 min kommer haren mot mej. Visst drevtiden skulle ha varit längre, vi vill egentligen inte skjuta efter så kort tid men - det är inte bara Urax som behöver lära sig mera om jakt! Så jag sköt min första hare.  Och att få göra det efter sin älskade stövare känns jätte bra.

Stolt jägare, duktig hund och död hare!

I torsdags - Kl 6.50 ringde Tomaz och behövde hjälp med ett eftersök. Dagen var inte precis den rätta för eftersök, men å andra sidan var det rätt skönt att tänka bort några timmar från det som sen skulle ske. Eftersök gick bra, Ruff är mycket säker. Rådjuret gick upp så vi stannade upp en stund. Sen gick det som på räls och Ruff hade återigen gjort en lyckad och ovärderlig insats.

Tacksam jägare med fälld bock och den hjälpande hunden!

 

2011 10 08

Vi har haft en toppenvecka i stugan! Vädret har i stort varit bra mest sol, lite regn och blåst. Vi har jagat och tagit dagen som den kommit. Frukost i skogen med stövarsläpp. Vi har växlat mellan hundarna så att alla har fått sitt. Fox har fått vara med och jaga troligtvis för sista gången.

Att få se Fox springa omkring och söka är helt underbart. Här i skogen är det inget som stör eller oroar. Tyvärr har hans mentalitet börjat svikta, han hör ingenting och blir därför väldigt misstänksam. Men här får han göra det han alltid älskat att göra -jaga med husse! Och han stod för fågel men dom satt löst så någon fågelstek kom inte med hem. Både jag och PO kvistade en och annan tall, men vad gör det vi får bättre sikt nästa gång!. Vi har sett mycket fågel tjädrar, orrar, ripor och järpe - kul att dom finns. Ruff har fått söka av åtskilliga såtar, vilket han gör mycket noggrant men rådjuren tycks fortfarande trycka långt inne i skogen. Ruff har också fått besöka gryt men ingen hemma där heller!  Urax har vi släppt 3 förmiddagar med upptag och hardrev varje gång.

   

  

Och där kom vi eller rättare sagt PO till skott, Kul! Urax sköter sig så bra. Så var det de där med pejlen som behöver laddas. I stugan har vi ju ingen ström så vi löste det med ett bilbatteri och en omvandlare - det funkade perfekt. Inte har vi skjutit så mycket, men vi har haft underbara jaktdagar. Glädjen och behållningen är att få se hundarna fungerar och det var inte bara vi som var nöjda!

     

 

Stövargillet - Samling efter dagens "arbete" domare och hundägare fikar och delger varandra sina upplevelser i skogen

Idag hade vi anmält Urax till Gilleskampen. Det var ganska svårt vid släppet, marken var lätt frusen så man kan ana att det var lite svårt med dofterna. Men som vanligt - Urax ger inte upp, sökte först i nära två timmar utan att komma på något slag. Sen blev det slagarbete i nära två timmar utan upptag, han slutar inte söka, men vi kopplar och förflyttar oss, gör ett nytt släpp. Här tar det inte lång stund innan han skriker och drevet är i full gång. Han får en drevtid på 56min innan det blev stopp. Som han jobbar, men jag misstänker att den unge Urax började vara ganska slut i huvudet efter att sökt arbetat och drivit - hållit på i ca.7 timmar och färdats ca 6mil. Som yngsta deltagare kom han på 4:e plats i Gilleskampen och arbetade ihop till ett 3:e pris. Vi är nöjda med dagen och hundens arbete, de enda som vi inte tycker stämmer är att domaren gav för låg siffra på jaktlusten - För jaktlust det har han!

 

2011 10 01   - Så var det då äntligen dags för rådjursjakt! Jag, PO, Tomaz, Per och Ruff var inbjudna till rådjursjakt i en by några mil söder om Skellefteå. Fantastiskt väder, glada människor och en pålitlig hund - det fanns förutsättningar. Vi jagade av såt efter såt. Ruff jobbade på bra och jag gick och gick. Skyttarna tog sig nog en och annan lur för här fanns inga rådjur! Varma och trötta blev vi tvugna att konstatera - det fanns inga rådjur för Ruff att driva idag. Men han hade minsann sökt av, han har i dag färdats över 3mil genom att nagelfara såtarna. Men det kommer mera. Och det fortare än vi anade. På kvällen ringde en jägare och behövde hjälp med ett eftersök. Så Ruff fick ut och jobba igen. Han är så säker spårade ca 200m in i skogen i mörkret och där låg det, rådjuret. Visst kändes det lite tungt när telefonen ringde men nu med facit i hand känns det bara kul. Dels att kunna hjälpa till och sen fick Ruff belöning för sitt fina arbete i dag.

   

 

2011 09 25   _Lördag morgon - vi släpper Urax. Som vanligt jobbar han på och som han fick jobba! Jag hade gett upp i dag skulle vi inte få lyssna till någon "musik" men, men. Skam den som ger sig och Urax ger sig inte efter 3 timmars sökande fick han haren på benen. Ca 30 min bra drev sen blev det tappt och vi var tvungna att bryta för vi skulle hämta Benjamin och Rebecca. Vi var föresten ut i torsdags också, även då tog det längre tid än vi vant oss vid innan haren var på benen. Och som ägare till hunden spekulerar man ju alltid i orsaker och försöker hitta förklaringar. När vi satt vid elden och väntade kom PO med en tanke "haren har nog byggt sig en båt och seglat bort"! Kanske inte det men nog har haren ett ordentligt försprång när hela skogen är som våtmark. I vilket fall som helst ca 45 min drev sen blev det tappt och himlen öppnade sig. Nyduschade vände vi hemåt!

 

2011 09 18   - Ingen hare i helgen heller! Någon som läser mina rader kanske undrar vad har dom för stövare eller kan dom inte skjuta. ( i det senare kan det ligga nåt för en del av oss) Men saken är den, att för oss är det hundens arbete som räknas. Vi tycker inte att det går att mäta (i den mån det går mäta) hundens jaktlust, förmåga att ta upp och arbeta genom att räkna antalet skjutna harar. Nä, att höra Urax väcka, driva, jobba på tappt och ta upp igen, det är harjakt det! Nog är det väl kul att få skjuta ibland, men det ska föregås av ett bra hundarbete. Och när det är gjort ska ju någon finnas på rätt plats. I helgen levde haren farligt. Lördag - det hade regnat hela natten, så även om morgonen var strålande kan man ana att det var lite svårt med lukterna. Det tog en dryg timme innan upptag. Drevet hackade ganska mycket men Urax var haren på spåret i flera timmar och dom passerade även förbi PO och Tomaz. Till slut bestämde vi att den haren hade gäckat oss nog nu - fritt fram för att skuta. Haren kommer förbi Tomaz oj oj oj vilken smäll det blev. Haren satte sig ner och tittade förvånat på Tomaz innan den beslöt sig för att hoppa vidare. Varför det small så och blev bom berodde på att båda piporna gick av samtidigt. Det knaggliga drevet fortsatte och plötsligt satt haren och tittade på mej. Jag hade inte ens laddat! Efter ytterligare en stund gav vi, inte Urax.                                                         Söndag - första frosten och en helt fantastisk höstmorgon. Ganska snabbt blev det upptag och vilket drev. Helt underbart det bara ekade mellan klipporna. Ekipaget passerade PO flera gånger, men han ville inte avbryta "musiken". 45 min klockrent drev sen blev det bara tyst? Urax fortsätter att rota böka och söka. Efter mycket lång väntan kommer PO från sitt pass. Det har nu gått nästan två timmar efter tapptet. Vi sitter vid elden, dricker kaffe och konstaterar att det här är nog en allt för svår nöt att knäcka för vår unga stövarpojke. Vi bestämmer oss för att sluta för dagen och just då reser Urax haren igen, helt otroligt! Så var drevet igång igen, nu hade Urax arbetat med samma hare i 4 timmar. Så nu var det även i dag "tillåtet" att skjuta. Men eftersom vi liksom hade avslutat så fanns ingen på skjutbart pass. Drevet pågick ett tag hackade lite av och till. Dax att åka hem till Ruff och Fox. Dagens underbara jakt slutade med att jag kallade in Urax som denna förmiddag hade färdats 4 mil!

2011 09 11   - LÖrdag - Älgjägarna "ställer till det lite" Så vi bestämde oss för att släppa Urax på holmen mot havet utanför Frostkåge. För ni som vet - bortanför den mark som man fått EU bidrag till för att rensa bort sly och sedan låta kor beta där. Detta innebar att vi först blev tvungna att gå över denna "tillredda" mark. Hej och hå, vilket elände surt till tusen. Visserligen har jag väl blivit tyngre med åren men nog väger jag mindre än en ko, så hur någon ko någonsin ska kunna beta där återstår att se. Som sagt surt och svårt att ta sig till holmen men väl där släppte vi Urax. Ganska snart blev det upptag och drev men det bar i väg mot en sommarstuga och vi gissar att haren gömde sig där. Efter en stunds letande tog han upp en ny hare. Drevet var så där och när det sen bar i väg mot Ostvik kallade vi in Urax och åkte hem.

Söndag - I helgen har vi sovit ut på morgnarna ända till kl 05.00! Detta har vi gjort för att träna Urax att ta upp haren sen den lagt sig. I dag släppte vi i bättre terräng. Dimman låg tjock men när den väl lättade möttes vi av strålande sol, en vacker höstdag. I dag fick Urax rota på och söka i 1,5 timmar innan det blev upptag, men söker gör han tills han finner. Sen fick vi lyssna till ett härligt drev med tryck. Jag var över en km från Urax men han hördes tydligt. Det är så läckert när man hör hans nyanseringar beroende på förhållandet till haren. Och han kämpar på ger aldrig upp trots tappt. I dag hade han en effektiv drevtid på ca: 105 min när vi bestämde oss för att bryta. Han hade då färdats 38 km. Haren passerade ingen skytt, så han finns kvar i skogen och "bävar" för nästa gång Urax kommer!

 

2011 09 04   - Vilken underbar hund vi har i Urax! I går lördag blev det frukost i skogen igen. Vi släppte Urax 04.15 och fem minuter senare var det upptag. Vilket jobb han gjorde, vilket drev. Han höll i och jobbade med samma hare i 3,5 timmar. Visst hade han en del tappt det längsta 25 min. Effektiv drevtid minst 120 min. I dag tog jag och Urax sovmorgon medan PO tog Fox med sig till skogen. Men fåglarna var som "bortflugna"!

 

2011 08 29   - I helgen har vi tillbringat den mesta tiden i skogen tillsammans hundarna. Men det började redan i torsdags den 25, då starta fågeljakten. Fox fick följa Per, Anna, Gustav och några vänner till Grönfjäll. Rapport och bilder är utlovat. Jag är så glad att "gammeln" får göra det han älskat trots att han inte fungerar som i sin krafts dagar. Ruff och jag följde med Tomaz på sjöfågeljakt. Lite fågel, men två apporter fick Ruff ändå göra. En gräsand och en mås! (måsen använde jag i helgen för att träna bort knallapporteringen på Ruff, vilket lyckades vid tredje försöket!) Vi hittade lite kantareller också.

Fågeljakten är ju inget för Urax, men han hade tur ändå. Jonas, Urax uppfödare ville låna honom. Vi är så glada och tacksamma för all hjälp och stöd vi har fått och får. Drev blev det också, även om det inte blev så länge. Tack Jonas, du får gärna låna honom fler gånger.

Så till dagarna i stugan. 03.00 väckarklockan ringer, vi gör frukost att ta med ut och rastar av Ruff. Kl 04.00 släpper vi Urax. Det tar ca. 20 min tills upptag. Ordentligt tryck i drevet ca 25 min, sen blir det ett kort tappt vidare drev i 15 min det fortsätter så i ca 45 min. Varmt, alldeles för varmt för jakt, dåligt med lukt och en hare som springer fram och tillbaka i samma löpa gör att det slutar med ett längre tappt. Men som jag skrivit tidigare, att sluta söka "sin" hare finns inte för Urax. Efter att han fått arbeta på så kallar jag in och kopplar Urax. Trots dåliga odds med tanke på vädret flyttar vi på oss och gör ett nytt släpp. Det blir ett ganska snabbt upptag men med dåligt skall, knaglikt drev i ca 30 min. PO fick se den lilla harungen och efter en lång stund kom också Urax i samma spår. Det såg ut att vara nära nog ingen doft. Vi kopplar Urax, det räcker för dagen. När vi kollar har han färdats 4 mil! En tjusning med harjakten förutom att lyssna på drevet är att elda! Tillbaka i stugan vilar Urax ut.

     

Så på eftermiddagen blir det Ruffs tur att fara till skogen. Vi hoppas att han ska stöta och skälla någon fågel, han brukar göra det, men då måste det ju finnas någon fågel att markera. Inga skogsfåglar denna dag. Även Ruff väckte en liten hare och drev en liten stund. Han håller inte i hare. Men han fick springa fritt och sprang det gjorde han - det blev 1mil. Värmen gör att Ruff gärna lägger sig ner så fort han kommer till vatten eller en myr. Även Ruff vilade nöjd ut i stugan på kvällen.

     

Söndag samma tid och procedur. Släpp 04.10. Upptag 04.20 - Vilket upptag sen, bra tryck "underbar" musik. Urax höll i haren i 2 timmar. Några kortare tappt, effektiv drevtid ca:1timme och 20 minuter. Sen började det hacka lite, Urax drev men det var inget tryck. Haren sprang fram och tillbaka Urax jobbade på. När han Fått Jobba på tappt ca 1 tim med 4 mil i benen och temperaturen var 20 grader insåg vi att det var daxs att sluta. Så var det de där med inkallningen. jag gick i riktning mot Urax stötte ko och kalv vilka också stötte ihop med Urax. Han slog några skall, följde efter ca 40 metet sen bröt han och kom till mej. I dag får han med beröm godkänt.

 

Måndag ( vi var lediga även då!) Upp samma tid men skulle vår unga Urax orka med. (och hur orkar vi!) Efter släpp blir det ganska snabbt upptag men inget tryck i drevet. Vi ser haren, en liten harunge. Drevet fortgår i ca en och en halv timme utan tryck varvat med kortare och längre tappt. Nu får det räcka för denna helg. Vi avslutar jakten och plockar lingon istället, vilket Urax inte verkar ogilla. Men oj vad han jobbat på bra dessa dagar och så underbart vi har haft det. Att  få var ute och njuta av allt det vackra som naturen bjuder,  dessutom tillsammans med våra underbara hundar.

     

 

2011 08 22   - I går blev det lovlig att släppa hunden. Vi fick följa Uraxs uppfödare Jonas  till Klockträsk, där dom hade en upptakt för domare, och släppa Urax. Dåligt med lukt och för hög hastighet gjorde att Urax denna dag inte reste någon hare. Men jaktlusten är det inget fel på, han sökte och arbetade i ca:4 timmar och sprang drygt 3mil! Han har bra sök, söker ut och kommer med jämna mellanrum och visar upp sig. Vid fler tillfällen syntes det att hans iver och svansviftningar ökade, men han fick inte "napp". Urax skallad fågel vid något tillfälle (inte bra) förmodligen av frustration?

Något frustrerad av Urax "fågelskall" ställde jag även i dag klockan på 03.00. Kl 04.05 släppte jag Urax och 4.46 blev det upptag. Han höll i en dryg timme, jag bara satt och njöt. Såg dagen vakna och lyssnade till underbar "sång" - Urax drev.

             

Runt kl.06.00 fick han tappt. Men han ger sig inte, han söker och söker. Efter ca: 25 min går jag i riktning mot Urax. I Urax värd finns ingen tanke på att bryta. Han återfinns i en trång snårig ungskog på myrmark. Jag stannar till och ser hur han söker. Går omkrig lite det lyfter flera gråfåglar, vilka Urax inte tar någon notis av, skönt! Efter en stund kallar jag in och kopplar, nöjd med dagens arbete. På väg till bilen kommer vi på, vad jag antar är löpan och det bilr åter drevskall, denna gång i koppel. Så hade jag velat hade nog musiken tagit ny fart. Men genomblöt, lite frusen och  med två andra hundar som väntar så fortsätter vi vår hemfärd.

 

2011 08 17   - Äntligen är den här - Jaktsäsongen! I dag fick jag, PO och Ruff följa en av byns jägare ut för att kolla in gryt. Vi uppskattar så att vi får möjlighet att bättre lära känna våra "nya" jaktmarker. Vi uppsökte 3 gryt, Ruff gjorde sitt arbete tyst och metodiskt - det var nämligen ingen hemma. Hade någon legat inne skulle Ruff meddelat det med besked. Synd att gryten var tomma men det är alltid spännande för man vet aldrig när det händer. När jag lämnat av PO hemma åkte jag och Ruff till provgrytet i Drängsmark. Och där trivs Ruff, glad och tyst springer han genom gångar och förträngningar. Alltid något - träna konditionen!

 

2011 02 28   - Sista dagen som hare är lovlig. Givetvis prioriterade vi skogen idag, och vilken dag det blev. Vi är så glada över att Urax är vår stövare och helt lyriska över vad han visat under sin första säsong. Och i dag, sista dagen på säsongen, gjorde han ett arbete som vid prov troligen skulle ha gett Urax ett första pris. Vi kom ut vid åtta, hittade spår och släppte. Efter en kvart var det upptag, ett tydligt vrål. Sen drev Urax i 3 timmar och 15 minuter! Vilken hund och vilken hare, haren skötte sig enligt skolboken! Haren buktade bra, sprang fram och tillbaka i sina egna löpor såten dom "jobbade" i var begränsad och hörbarheten mycket god. Vid två tillfällen korsades en väg. Vi kunde se haren vid flera tillfällen, en gång var den bara ca.8 m från PO, men den fick löpa och Urax jobba. Under dessa dryga tre timmar hade Urax ett tappt på ca. 20 min vilket han också löste. Vi har i dag av "värdens bästa" Urax fått ett kvitto som få kan visa upp! Vi är så glada och stolta! Dessutom är han ju så otroligt snäll och fin.

 

2011 02 27   -I dag for PO, jag och Tomaz ut på jakt med Urax. Det började bra, ett ganska snabbt upptag och drev i ca 15 min. Då sprang haren in i en renflock (smart hare) där blev uppgiften för svår för Urax, som bröt och kom tillbaka till oss. Jakten fortsatte men det gick lite knaggligt, inga färska spår att gå på. Men Urax jobbar på, ger aldrig upp. Efter någon timme bryter vi och flyttar till en annan såt. Hittar ett relstivt färskt spår och släpper Urax som genast tar an. Han spårar i ca 400m sen blir det upptag. Vilket drev det blev. Ljuv musik! Urax drev i ca:75 min med 15 min tappt. Haren buktade bra och drevet höll sig på ca 300m avstånd vilket gjorde att det hördes helt undrebart! Vi såg haren vid ett tillfälle, men det var riktigt i början sen visade den sig inte mer. Men det gör inget, Urax gjorde ett super arbete idag!

    

En stövare på jobbet!

2011 02 26   - PO och Jonas (Urax uppfödare) drog i väg på harjakt med Urax. Själv blev jag kvar hemma, har varit lite sjuk några dagar så jag kände att jag behövde ta det lite lugnt (men oj, vad jag längtade). När jag vilat kände jag bara att jag måste ut - solen lyser och det är varmt. Jag tog fram  skidorna och  Ruff och Fox fick följa med på en hälig skidtur. Vi åkte ganska långt och slutade vår "resa" där PO hade parkerat bilen.

       

Där mötte vi Urax och PO, dom hade just avslutat dagens jakt. Nyfiket frågade jag PO - Hur har det gått idag?

PO - När vi kom fram fanns där massor av harspår, vilket gjorde det lite svårt för Urax att "välja". Men som vanligt så kämpade han på, vi jag och Jonas försökte hjälpa Urax att reda ut det, men inte heller det gick så bra. Urax fortsatte oavbrutet att söka och spåra i ca en och en halv timme, då hörs plötsligt ett vrål. Urax har fått upp haren och han formligen skriker i ca 50 meter för att sen fortsätta med ett mer normalt drevskall. Han driver en kort stund sen blir det tappt i ca 5min. Sen driver han i ca 40 min. I dag var ingen bössa ladda, bara kameran! Det som känns viktigt är ju att Urax får mycket tid i skogen

     

Haren tar samma väg tillbaka, vilket ställer till det lite för den unge Urax, men han kommer efter till upptaget. Och hade Urax fått välja så hade inte historien slutat här. Men PO ansåg att det räckte för i dag, det är ju trots allt ganska mycket snö.

 

2011 01 09   -Under besöket i Tallnäs bjöds vi med på jakt. Snödjupet ställer till det, så bara dom långbenta fyrfotingarna var klara för jakt. Liz o Ingemars Finnstövartik Nova och våran Urax. Ingemar for ut tidigt och kollade om spår, han hittade ett - alltid något. Stort tack för att vi fick släppa Urax. Det dröjde inte så länge innan han tog upp och vi såg haren, vit stor och grann! Men det blev aldrig något tryck i drevet även om Urax jobbade på. Det var bara att inse det är för djup snö. Både Nova och Urax drunknade nästan i all snö. En skön förmiddag i skogen och haren "sparade vi" till Nova!

I Malå var det rävjakt och vår förhoppning var att Ruff skulle få tillfälle att spränga räv. Vi jagar ju mycket men just rävjakt blir det så lite av, Ruff behöver mer rutin för grytjakt, hans ess är ju som drivande rådjurshund. Även här ställde vädret till det, alldeles för djup snö och stundom även alldeles för kallt. Omöjligt för stövarna som användes för att driva  räv, att hinna få tryck i drevet när dom formligen ska "simma" fram. Dessutom var det inte så många rävar som varit ute. Men det började bra på fredag. En räv kröp in i ett gryt och Jill och Stellans Frille gjorde ett gott arbete.

   

Ruff har också fått arbeta, glad och arbetsvillig men tyvärr så var inte turen på hans, vår sida denna gång. Eftersom rävarna rört sig lite, fanns få spår att släppa på. Och det är svårt för stövarna med all snö att hinna med, få tryck i drevet för att driva in någon räv. Rävarna, dom rävarna ligger väl inne någonstans och har det bra. Frågan är bara var? Vi försökte i alla fall, ibland på skidor ibland plumsande i djupsnön uppsökte vi flertalet lador där det brukar finnas räv. Ruff fick söka av, skyttarna stod beredda men inget hände. Även vägtrummor besiktigades utan resultat. Men himla trevligt har det varit. Att få komma och jaga med Stellans och hans kompisar bjuder på så mycket annat, så även om rävarna lyser med sin frånvaro är det värt allt.

 

2011 01 02   - Äntligen var temperaturen lagom för jakt och i stugan ligger snön inte för djupt. Väl framme möttes jägarna av samma syn som sist, inte ett enda harspår. Urax söker och söker ger som vanligt inte upp. När det gått över två timmar börjar det ändå hända något. Urax rotar och söker på samma ställe - nu är det nära. Inga väckskall upptag direkt, så var drevet i gång. Efter ett tag bar det av , som så vanligt vintertid, ner på landsvägen. Där blev det tappt och lite besvärligt. Haren hade sprungit närmare 350 meter längs vägen. Urax ger inte upp, fick hjälp att hitta avhoppet. Sen, efter 5 min var drevet i full gång igen. Sammanlagt blev det väl inte så lång drevtid, men Urax hade jobbat toppen bra så efter att Urax spårat ,rotat, sökt och drivit denna hare slutade det med att PO sköt haren. Efter dagen hade Urax drygt 2mil i benen.

     

Här hade haren grävt ner sig och låg i lugn och ro tills våran duktiga Urax kom på besök!

     

Haren dog inte riktigt när PO sköt, men slutet fixade Urax själv - här två stolta jägare!
Upp