Långträsk

Senaste veckan har vi – jag, PO, Ruff, Urax och Kaktus varit i stugan. Dom ljusa timmarna har vi ägnat åt jakt och utan elektricitet blir det också många timmars skön vila!
Måndag när vi kom upp for vi bara och släppte hundarna för att dom skulle få springa fritt. Vi behövde mycket tid till att värma upp stugan. Tisdag startade med att vi släppte Urax. Harjakt på barmark och hardrev blev det. Ca en timme höll han i haren och hade ett bra tryck i drevet. Upptaget var alldeles bredvid vår ”frukosteld” så haren passerade på ganska nära håll, alltid kul när drevdjuret visar sig. Efter Urax timmar var det dags för Ruff. Vi spårade av en del vägar och så men inga rådjursspår. Provade ändå att släppa i en såt men det blev inget napp. Onsdag – Harjakt igen, denna morgon på snö. Även denna dag fick vi lyssna till hardrev och se haren. Att skjuta fanns det inga planer på, även om möjligheter fanns gånger flera, på dom jaktmarker vi bestämmer hur jakten ska gå till får hararna leva så länge.

    

Efter denna härliga syn och detta härliga hardrev var det Ruffs tur igen. Vi hade planerat att söka av några fler såtar i jakt efter rådjur men på vägen dit mötte vi ett gäng andra jägare. Dom hade skadeskjutit en räv som sen krupit in i gryt. Deras egen terrier är ung och lite orutinerad så dom undrade om vi kunde komma med Ruff. Givetvis ville och kunde vi det. Ruff jobbade på och tog kål på räven!

På onsdagkvällen ringde Uraxs uppfödare och undrade om vi var intresserade av att starta honom på ett jaktprov på fredag, vädret såg lovande ut och han kunde fixa domare. Visst ville vi det! Fredag – Borta var det bättre vädret, regnet öste ner. Dåliga förutsättningar denna höst – dåligt med hare pga.harpest och ständigt regn. Det är så blött i skogen så dofter är nog inte lätt att fånga. Nåväl – start blev det och som han jobbar Urax – ger aldrig upp. Han släpptes kl 07.00 gick tom i flera timmar upptag 13.40. Slutresultatet blev ett 3:e pris – suck! hade hoppats på bättre. Men under rådande omständigheter får väl även jag ge Urax godkänt. Han sökte och arbetade drygt 8 timmar utan att ge upp. Och hade färdats över 6mil. Visst tyckte han det var sköt att sträcka ut sig och vila på vår säng när han kom hem men han såg oförskämt fräsch ut. Lördag – I dag var det väder som vi önskat i går, blå himmel och sol! Dagen var vikt för att göra vinter här hemma så även för den aktiviteten passade dagens härliga höstsol. Men först tog vi Ruff på lite rådjursjakt. Och härligt drev blev det. Med en passare och en hundförare ger vi rådjuren stora chanser, vilket djuret även i dag utnyttjade! Så jag gissar att vi alla var nöjda – Jag och PO som fick lyssna till Ruffs drev, Ruff som fick göra det bästa han vet och rådjuret som fortfarande lever.

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *