”Inskolning” av Utter

IMGP1171I dag har vi lekfullt och kravlöst påbörjat inskolningen av Utter i jakt. Vi hade tur, när vi var på väg ut för att första gången släppa Utter med jaktväst och pejl, stod en get och två kid på lämpligt ställe att släppa på. Djuren sprang i väg, vi parkerade och väntade ett tag. Tog ut Utter gjorde honom klar, gick sen med honom i koppel nedför lägdan. När jag såg att han markerade kopplade jag lös. Som en liten iller for han fram och tillbaka. Följde spåren men ville gärna ha koll på var matte var. Jag börja röra mej sakta och då fick Utter mod, han drog i väg flera hundra meter in i snårig ris över nästa lägda och in i nästa dunge. Jag gick efter såg på pejlen hur det buktade tillbaka. jag hade just kommit upp på lägdkanten då kom geten springande och inte lång efter kom Utter. BraIMGP1182 första släpp! Han var tyst men vi var nöjda. Här bröt jag nöj med vad han visat, tyckte inte att det var någon ide att han skulle skicka geten ännu längre bort från sida kid. Dom kan ju få vara tillsammans några dagar till! Sen fortsatte vi till såten vi planerat att släppa i. Redan nu var han mer frimodig och gav sig i väg att söka. Denna gång kom han först på älg vilka han glatt förföljde. Älgar och hund passerade PO som då kallade in Utter. Vi jagar inte älg så dom kan han få lämna i fred. Även Urax byten ämnar han. En hare sprang upp bara några meter från IMGP1185Utter, som bara gjorde en förvånad notis, han hade redan annat i näsan. En lång härlig runda blev det efter rådjur, vi såg spåren, i ca 30 min. Sen släppte han och kom tillbaka, superbra! På hemvägen körde vi förbi två gryt ville bara kolla om han var villig att kolla av naturgryt. Och det var han Utter sprang genom bägge gryten, in på ena sidan ut på den andra konstaterade att här var ingen hemma. Utter får med beröm godkänt på sin första inskolningsdag!

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Inskolning” av Utter

  1. frida uppfödare skriver:

    Men vad roligt! Han har att brås på får man ju säga och med er som matte och husse är jag övertygad att ni har roliga år framför er!
    Stor kram från Söderala

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.