Grytjakt

Söndag den 19/1 strax efter 11.00 ringer telefonen. Någon på andra sidan undrar om vi kan komma med Utter. Då handlade om en mård som krupit  in i ett gryt. Klart vi var på , kul både att kunna hjälpa till och för Utter att jobba i gryt nu när rådjurs säsongen är över. När vi åker i väg händer nåt. Varje gång vi åker för att jaga rådjur, Utter är taggad men alltid tyst i bilen. När vi däremot åker för grytjakt börjar han tjuta nästa genast bilen börjar rulla. Det måste vara något som vi gör annars för hur kan Utter veta vilken jakt som gäller, men så är det på väg för grytjakt då tjuter han av iver! Framme vid grytet visas vi ingången där mården krupit in. Och ja det var en ingången men inte den minsta grythunden skulle ha haft en chans att komma in där. Utter som givetvis inte kommer in och dessutom måttligt intresserad av att ens försöka söker runt grytet och plötsligt hittar han en ingång. Snabbt in och så börjar han jobba. Skäller, gräver, kommer ut sen in igen. Utter jobbar på kommer ut igen ur ett annat hål, ligger i öppningen en stund, väder och fortsätter sitt arbete. Nu misstänker både vi och jägaren att det ligger en räv där inne men Utter kommer inte åt den. Jägaren som ringt ut oss berättar att han tidigare haft räv i detta gryt men fick inte ut den. Den gången med en hund som har betydligt mer erfarenhet av grytjakt. Man misstänker att räven har en kant där den tryckt kan ligga och försvara sig. Efter någon timme avbryter vi, får tag i Utter som inte alls är nöjd med resultatet. Däremot stinker han rävpiss. Utter får välförtjänt beröm för väl utfört arbete även om räven inte kom ut. Sen återstår duschen när vi kommer hem, det funkar bra men inte lika uppskattat som jakten!

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.