Underbara dagar i skogen igen!

Lördag 3/12 På rådjursjakt med Utter, och denna gång på bjudjakt. Några minusgrader, lite snö och lugnt med andra ord härligt jaktväder. Jag fick gå utan bössa eftersom det fanns begränsat med jaktkort. Skyttarna placerar sig och efter klartecken släpper jag Utter. De dröjer inte länge innan vi hör upptaget och drevet var i gång. I dag skallde Utter på riktigt bra. Men som så ofta drevet gick åt ”fel håll”. Vi avvaktar i hopp om att de ska vände, men inte de. Vi hämtar in Utter och gör ett nytt försök. Han söker av hela den såten mycket noga men där fanns inget att hämta upp. Efter kaffepaus gör vi ett tredje släpp och vilket härligt drev vi fick. Utter skallar på och drevet buktar men tyvärr för långt från skytt. När de vänder tillbaka mot mej efter dryga 8 km har han djuret med sig, men när jag får syn på Utter kallar jag ändå in och meddela att vi avslutar för dagen. Han har då färdats över 2 mil och de räcker för min 9 åring. Vet att han själv skulle kunna fortsätta 2 mil till men jag vet också hur stel han brukar vara efter jakt. Så om Utter inte har förstånd så får jag använda mitt. I höst har vi haft svårt att stå rätt för drev har vi haft många av.

Söndag 4/12. Då är det Rebus tur. 08.30 görs han redo för släpp. 15 min senare kommer upptaget följt av 30 min bra drev. Sen blir Rebus kvar på samma ställe länge, vi ser på pejlen att han rotar runt, men inget händer. Efterhand söker han vidare men fortfarande tyst. Vi misstänkte att haren hade krupit under och gömt sig. PO går i väg och mycket riktig där under ett sten block syntes spåren in och slutade där. Rebus återkom också dit medan PO är kvar, så han kopplar. Vi tänkte först släppa på nytt men det kom en annan stövar dit så det kändes inte aktuellt. Vi bestämde oss för att avsluta, det kommer en dag i morgon och Rebus hade fått bra med motion redan!

 

Måndag 5/12 Bjudna att komma och släppa Rebus på våra kompisars marker. Minus 4, lugnt och någon cm nysnö. Vi ser inga färska spår men stanna på en lämplig plats. Släpper Rebus och gör upp elden klockan är då 08.25. Efter ca 20 min kommer upptaget. Rebus jobbar på bra och håller i även om drevet går i eländig mark där det är röjt för bara någon vecka sen, riset ligger som plockepinn. Efter ca 30 min visar sig haren på vägen.

 

 

När sen Rebus kommer drivande tar han avhoppet hyfsat fort, han har lite bråttom och förspringer sig lätt, drevet fortsätter. När så Rebus drivit 1,5 tim kommer haren fram igen där jag står tillsammans med dagens ”jaktvärdar” och en av dom fick skjuta. Så fick våra vänner sig en julhare! Ett mycket bar jobb av Rebus i dag som hela tiden utvecklas, och vi tycker om de vi ser!

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.