Hundar & jakt senaste dagarna!

Fredag 20/10. Började dagen med att åka i väg och träna agility med Saffran. När vi kom hem gjorde vi oss i ordning för en tur till skogen med Utter. Saffran och Rebus var inte helt nöjda med vårat beslut för dagens aktivitet. Men en var glad, Utter de spritter i hela hunden när de går upp för han att de är han och ingen annan som får chansen. Utter får gå av två såtar, och nog har de varit rådjur där men dom var inte kvar. Som vanligt fina sök med Utter i dag utan napp. Vi avslutar, Utter har sökt i dryga milen så han har fått sin dagliga motion.                                   Fredag afton ringer telefonen, en jägare behöver hjälp med eftersök. Jag gör oss i ordning spårlina, selar, pannlampa (pejl i fall att) och hundarna, tar med både Utter och Saffran. När vi kommer fram börjar det skymma. Valet av hund kändes självklart, Saffran behöver erfarenhet och ett tillfälle att visa vad han kan. Det är en fröjd att se hur han jobbar hur han tar ann spåret och börjar spåra in i snårig skog. Ringar lite ibland för att vara säker, lyfter aldrig nosen från backen. Känner i linan hur hans iver ökar, plötsligt kliver djuret upp. De låg under en stor gran med kvistar ner på marken och tyvärr hinner inte skytten med. Då blir det att pausa spårningen, något som Saffran inte riktigt förstod! När vi väntat drygt 30 min går vi på igen och Saffran är på. Han spårar vidare i mörkret i snårig skog efter ca 50 m börjar han tjuta och släppa nåt skall. Jag håller tillbaka Saffran för där i mossan ser vi två ögon. Jägaren smyger fram och kan avsluta.  En ivrig Saffran får gå fram och bita i sitt byte, han får mycket beröm efter väl utfört arbete, Super Saffran!     Lördag 21/10 lämnar vi skogen åt älgjägarna.            Söndag 22/10 Då var tanken att vi skulle ut med Rebus men det satte föret stopp för. Vi hade minus 14 grader och då brukar det vara flera grader kallare där vi skulle släppa. Efter allt regnande och när  marken fryser blir det hårt och skarpt, mossan som sandpapper mot tassarna. De fick bli en lång promenad i det vackra, men kalla, vädret istället. Måndag 23/10 När vi klev upp i dag var det betydlig mildare, bara 6 grader och det hade aldrig varit kallare under natten så vi chansade på att det var mjukare i dag. De var betydlig bättre före i dag, om än inte helt bra, så Rebus fick några timmar i skogen. Vi släpper strax efter 8 och han kommer ganska fort på slag. Det tar drygt 1 tim innan haren är på benen. Första 30 min var härlig ös, sen började hacka och till slut hade haren lurat bort Rebus. Kan ha krupit under, fin natur med många hålor där det tog stopp. Vi avslutar Rebus har fått motion och tassarna ser fina ut.

 

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.