Jaktprov med Rebus

Fredag 20/10. Vi startade Rebus på jaktprov. Fina marker långt från trafikerade vägar, mulet, lugnt och runt nollan. Rebus släpps lös strax efter klockan sju det dröjer inte länge innan  han går på slag och efter ytterligare en stund kommer de där härliga upptaget. Vilken perfekt start på jaktprovet, de sjunger i skogen! Efter 11 minuter tar det plötsligt stopp. Rebus blir kvar på samma stället ringar lite men fastnar där, vad hände?. Jag och dagens domare Folke Markström går i väg för att kolla. Och precis som vi misstänkte haren hade krupit under en stor sten. Men ingen fara klockan har bra hunnit bli åtta. Vi tar Rebus därifrån, kopplar och flyttar. Nytt slag som han får jobba med ca 1 tim innan upptag. Härligt drev i 10 min sen händer samma sak. Vi går för att kolla jo mycket riktigt även hare nr två har krupit under. Ny flytt, nytt släpp Rebus jobbar på och nog kommer han på slag men det drar i väg och sitter inte riktigt ihop. Han får några timmar på sig sen kallar vi in för att göra ett sista släpp och försök. Klockan har då passerat 13, även vid detta släpp jobbar Rebus på utan tanke på att ge sig. Han kommer också in i ett traj men tiden rinner i väg och när det inte längre finns tillräckligt med tid kallar vi in och avslutar provet. Inget prisdrev men en trevlig dag i skogen Och en sak var vi alla överens om – Dom hararna hade bestämt sig! Och det är inget fel på Rebus jaktlust, efter 8 tim i skogen hade han gärna fortsatt.

Vi landar hemma och det börjar skymma, jag ser fram mot mat och sen soffan. Hinner äta och drömma om soffan, då ringer min telefon. – Kan ni komma ut på ett eftersök? Trött javisst men klart vi ställer upp (tur att jag inte hunnit landa i soffan) Vi gör oss i ordning, jag, Utter och Saffran. Det är ganska långt att köra klockan är närmare 19 när vi är framme, får instruktioner om jaktförloppet och kan börja. Saffran får gå ut först, flera djur hade varit framme så de blir mycket att reda ut för den spårnoga. Inget blod eller andra tecken på träff. Saffran får söka av området noga utan att fästa på nåt spår. För säkerhet skull byter vi hund, låter också Utter jobba i området. Han går ofta med huvudet högre och skulle de ligga hade han tagit de på vittring. När vi sökt och spårat av ett stort område i närmare 2 tim avslutar vi och konstaterar bom. Efter väl utfört arbete vänder vi hemåt, lite trött med så tacksam att kunna bidra och hjälpa till.

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.